Dan Bogdanov

Secunda H

5. detsember 1999


Nime maagia


"Koletise nime teadmine ei hävita veel teda."

Murphy seadus


Ühes paljudest kuningriikidega muinasjuttudest oli tegelane nimega Rumpelstiltskin. Väike mehike, kellest lahti saamiseks tuli ära arvata tema nimi. Nagu tavaliselt, läks kõik kavaluse või siis pettuse abil hästi ja iseenesest raske nimi uuriti välja ning riiki terroriseerivast mehikesest saadi lahti.

Oleks see kõik sama lihtne ka meie kaasajal - probleemi tekkides suudetaks see piiritleda ja võtta varnast kindel töötav lahendus. Tõsi, teatud oskused ja võimed on meil kõigil. Kuid alati ei aita ühe inimese teadmistest ja tuleb appi võtta mitu, kellest tihtipeale vaid mõned on kõne all olevate küsimuste suhtes ühel nõul. Üksmeele saavutamine eesmärkide nimetamisel ei ole kerge.

Nimi omab mõnedel juhtudel rohkem tähendust kui terve lause või raamatu. Loodusrahvaste juures on inimese nimi ülimalt maagiline. Nime saamiseks on teatavad rituaalid ja selle mõnele muule inimesele ütlemine tähendab enese täielikku usaldamist teise meelevalda. Nime kaotamine on aga raskuselt lähedane elu kaotusega. Nimel võib olla tähendus, mis peegeldab mõnda iseloomulikku omadust või suursaavutust.

Õhtumaade kultuuris ei leidu palju nimesid, mis sama riigi käibekeeles ka midagi tähendaksid. Tähendused on pärit antiiksetest kreeka ja ladina keeltest. Piiblist pärit nimed omavad tähendust oma päritolulise paikkonna keeltes või ühes eelpoolnimetatutest. Järglaste nimede otsingul ei ole rõhk tulevikulootustel ja -ennustustel. Näiteks poisslastele nime Andres (kreeka alge) panemine ei ole üldiselt ajendatud mehelikkusest. Kahtlen selles, kas keskmine inimene üldse teab, mis päritoluga tema nimi on.

Loomulikult ei pea kõik kohe sõnaraamatuid lehitsema tormama. Nagunii on vähesed tõsiselt huvitatud teistest maagilise maiguga mõttesuundadest. Numeroloogia on veel üks leviv suund nime seletamiseks ja sellega kaasnevate omaduste ja saatuse väljauurimiseks. Kuna aga numeroloogiline analüüs on tõsiselt võetav veel väiksema inimhulga poolt kui horoskoobid, siis on vaevuusutav, et lapsele nime pannes pikka aega raamatuid uuritakse ja soovipäraseid elusaatuseid kokku arvutatakse.

Enamus meist on selgel arusaamisel - nimi ei riku meest. Nõustun sellega täielikult. Lisan vaid juurde, et nimest võib tulla palju tüli. Kui nimi natukenegi riimub, siis on selge, et koolis ja lasteaias saab lapsel olema luuleline õhkkond. Kirjanduslikud tiitlid sarjast Tom-pomm-pulgakomm saavad igapäevaseks, mis iseenesest ei ole probleem, kui noor maailmakodanik just norimist südamesse ei võta.

Hoopis omaette teema on varjunimed. Nendes võib peegelduda nii valdaja iseloom, mõni välimuse isaärasus, antud hetke meeleolu või mis iganes. Varjunimede kasutus on levinud kirjanduses, näitekunstis, kujutavas kunstis, muusikas - kõikjal. Internet on lisanud sinna veel virtuaalisiku - kindla täheühendi taha peituv mõistus, mille asukohta ja päritolu sa ei tea. Ka pseudonüümides on oma maagia, vahel on nõndanimetatud alias tuntum kui inimene ise. Tüüpsituatsioonis ei ole märgatav hulk varjunime teadjatest tegelikku inimest kunagi näinud.

Teatud inimeste nimed on eriti huvitava toimega. Autoriteetide nimed võivad uksi avada, neid sulgeda, kontrollida rahavoole ja määrata inimeste elusid. Tagasihoidlikumas variandis saab näitena tuua tüüpilise iidolikummardaja. Olles leidnud oma kultuseisiku, hakkab ta tema nime kuuldes üle keha värisema ja ei rahune enne, kui on saanud selgeks, mis kontekstis ja milline informatsioon iidoli kohta esitati.

Poliitikute nimede kuulmine vallandab inimestes hea- või pahameelereaktsioone, mingil põhjusel eriti neid viimaseid. Intellektuaalide seltskonnas võib ühest nimest tekkida jututeema terveks õhtuks. Inimene, kes nimega seostub, tekitab sellele juurde kindla tausta ja värvingu. Samuti võib nime taust luua eelarvamusi teiste inimestega suhtlemisel. Perekonnanimi on päritav, sellega võib kaasneda nii au ja kuulsus kui ka häbi ja põlastatus.

Perekonnanimi võib aga pärineda kusagilt Siberist või Lõuna-Saksamaalt. Nime kandjat põhjalikumalt tundmata omistatakse talle enne tahes tahtmata mõned omadused, mida Siberi elanikel või sakslastel teatakse või arvatakse olevat. Kuni see probleeme ei tekita, on muidugi kõik korras, aga kui inimese nimi hakkab pidurdama tema elu, tuleks tõsiselt järele mõelda ja kas leida alternatiiv või muuta nime. Nime muutes muutub muidugi ka inimene. Kaua läheb aega enne, kui eelmine täielikult ununeb.

Maagilist mõju omavad inimestele firmanimed. Mõni nimi garanteerib toote hea kvaliteedi ette ära, teised vastupidiselt tekitavad kogemustega kasutajatele hirmuvärinaid. Firmale teevad nime tugev reklaam, toote hea disain ja kvaliteet ning firma pingutused toodete arendamiseks. Kogemustega tootja on alati eelistatud uue tulija ees, viimane saab konkureerida vaid hinnataseme ja vahel harva kauba kvaliteediga. Ennast suurte nimede kõrval tõestada on üpris raske. Selge on, et klient ostab tuntud nimega firma toote ja uut mängijat turul ilma tugeva reklaami või hea turundusnipita järele proovima ei hakka. Seepärast lokkab ka koopiatööstus. Kopeeritakse näiteks tuntud spordirõivastuse tootjaid Adidast ja Nike'i. Uuteks nimekujudeks võetakse vastavalt Adibass ja Neki. Inimene märkab sarnasust ja tõstab alateadlikult originaali omadused koopiale üle.

Aga ühtegi probleemi ei saa ikkagi lahendada ilma seda mõistmata. Huupi ei saa ravida haiguseid, parandada masinaid, kirjutada arvutiprogramme ega kirjandeid. Peab teadma haiguste, katkiste masinajuppide ja paljude muude asjade nimesid. Oma prioriteete tuleb teada.